Няма продукти
Есенцията на вашата кухня
Произход: Индонезия Вкус и аромат: Приятна миризма и сладникав вкус Използва се за: Супи, ястия от коренови зеленчуци, пиле, свинско, риба, пригоптвяне на ликьори или ароматизиране на чайове Интересни факти: Капка от етерично масло от анасон прогонва насекомите Ползи: Помага при колики, зъбобол, възпаление на устната кухина, кашлица, увеличаване на...
Произход: Мексико Вкус и аромат: Смесица между карамфил, канела и индийско орехче, има отличителен и характерен по-лютив и пиперлив вкус Използва се за: Риба, някои супи, говеждо месо, сосове, зеленчукови ястия, ориз Интересни факти: През 18 век руски войници използвали бахарът като дезодорант, като натривали целите си телата с него Ползи: Стимулира...
Произход: Мексико Вкус и аромат: Смесица между карамфил, канела и индийско орехче, има отличителен и характерен по-лютив и пиперлив вкус Използва се за: Риба, някои супи, говеждо месо, сосове, зеленчукови ястия, ориз Интересни факти: През 18 век руски войници използвали бахарът като дезодорант, като натривали целите си телата с него Ползи: Стимулира...
Произход: Вкус и аромат: Свеж приятен аромат, възбуждащ апетита Използва се за: Приготвянето на супи, спагети, пица, както за подправянето на телешко и птиче месо. Босилекът е незаменима подправка от италианската кухня Ползи: Той има антисептично, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Помага при умора и депресия
Интересни факти: В Европа белия пипер е много по-популярен от черния Произход: Сирия Вкус и аромат: Отличава се с характерна миризма и леко парлив вкус Използва се за: Бели сосове, рибни, зеленчукови и месни ястия Ползи: Възбужда апетита, подобрява работата на стомашно-чревния тракт, ускорява обмяната на веществата, грижи се за имунната система и общия...
Интересни факти: В Европа белия пипер е много по-популярен от черния. Той представлява вече узрелите и готови за беритба зрънца на черният пипер но с излющена горна люспа. Произход: Виетнам Вкус и аромат: Отличава се с характерна миризма и леко парлив вкус Използва се за: Бели сосове, рибни, зеленчукови и месни ястия Ползи: Възбужда апетита, подобрява...
Произход: Турция Вкус и аромат: Сладък, свеж, лимонен Използва се за: Овкусяване на месни ястия, риба, перфектно съчетание с лук, домати, кайма Интересни факти: В древен Египет са смятали, че магическата сила на ригана да променя събитията и да влияе благоприятно между личните отношения Ползи: Помага при проблеми с храносмилането, притежава антиоксидантни...
Произход: Турция Вкус и аромат: Сладък, свеж, лимонен Използва се за: Овкусяване на месни ястия, риба, перфектно съчетание с лук, домати Интересни факти: В древен Египет са смятали, че ригана притежава магическа сила, с която променя събитията и влияе благоприятно между личните отношения Ползи: Помага при проблеми с храносмилането, притежава...
Произход: Украйна Вкус и аромат: Остър без миризма Използва се за: Ястия от дивеч, риба, говеждо месо. Основна съставка на горчицата Интересни факти: Белият синап се използва вместо тор Ползи: Притежава противовъзпалителни и антисептични свойства, употребява се при простудни заболявания
Произход: Украйна Вкус и аромат: Остър без миризма Използва се за: Ястия от дивеч, риба, говеждо месо. Основна съставка на горчицата Интересни факти: Белият синап се използва вместо тор Ползи: Притежава противовъзпалителни и антисептични свойства, употребява се при простудни заболявания
Произход: Мадагаскар Вкус и аромат: Богат наситен и кремав, преобладаващ сладък маслен аромат Изполва се за: Главно в сладкарството, парфюмерията и фармацията за коригиране мириса на някои лечебни средства Интересни факти: Ацтеките са използвали ванилия за приготвянето на специална напитка със смес от какаови зърна и мед. Смятали са я за мощен афродизиак
Вкус и аромат: Остър аромат и неповторим вкус Използва се за: Различни ястия от ориенталската кухня, като им придава специфичен и много съблазняващ сетивата аромат. Подходяща е още и за риба, свинско, пилешко. Съчетава се и чудесно със зеленчуци. Интересни факти: Това е смес от ароматни подправки използвана най-вече в азиатските страни. Всака държава или...
Произход: ЕС Вкус и аромат: Близък до целината със силен свеж аромат Използва се за: Супи, сосове, салати, ориз, картофи Интересни факти: Според народно поверие девесил означава "девет сили"- толкова имал този, който го поръсвал на яденето си или пиел отвара Ползи: Тонизира организма, действа благотворно на сърдечно-съдовата и нервната система
Произход: Индонезия Вкус и аромат: Остър и парлив вкус, с дъх на лимон Използва се за: Бисквити, печива, пилешко, джинджифилова бира, чай Интересни факти: В древен Рим половин килограм джинджифил се е равнявал на една овца Ползи: При диабет, настинка и грип, главоболие и мигрена, болки в ставите, камъни в бъбреците, затлъстяване
Произход: България Вкус и аромат: Силен ментов аромат Използва се за: Супи, салати, месни, безмесни, както и бобени ястия Интересни факти: Джодженът е вид мента, която расте в Централна и Южна Европа Ползи: Стимулира апетита, подобрява храносмилането, има стимулиращо и ободряващо действие
Произход: ЕС Вкус и аромат: Сладко-горчив, силен и свеж Използва се за: Различни сосове и дресинги, риба, месо, задушено, яйца Ползи: Апетитогонно, използва се за облекчаване на анорексията, богат на витамини, силен антиоксидант
Произход: Индонезия Вкус и аромат: Приятна миризма и сладникав вкус Използва се за: Супи, ястия от коренови зеленчуци, пиле, свинско, риба, приготвяне на ликьори или ароматизиране на чайове Интересни факти: Капка от етерично масло от звездовиден анасон прогонва насекомите Ползи: Помага при колики, зъбобол, възпаление на устната кухина, кашлица,...
Интересни факти: Зеленият пипер се бере преди пълното узряване на плода, на което се дължи по-мекият и свеж вкус Произход: Индия Вкус и аромат: По-лек, по-свеж и по-мек от черния пипер Използва се за: Прекрасен заместител на черния пипер Ползи: Помага на храносмилането, използва се при настинка, хрема, кашлица
Произход: България Състав: Морков, лук, чушка, магданоз, целина, пащърнак Особености: Добавя се към ястието 15минути преди да се свали от огъня
Произход: Индонезия Вкус и аромат: Силен Използва се за: Индийското орехче се поставя във фрикасета, пастети, супи, ястия от мляно месо, сосове, зеленчукови ястия (спанак, карфиол). Интересни факти: успокоява храносмилателни проблеми, Индийското орехче поддържа умът пъргав, засилва кръвообръщението и помага при лечение на бъбречни инфекции. Отвара от...
Произход: Индонезия Вкус и аромат: Силен Използва се за: Индийското орехче се поставя във фрикасета, пастети, супи, ястия от мляно месо, сосове, зеленчукови ястия (спанак, карфиол). Интересни факти: успокоява храносмилателни проблеми, Индийското орехче поддържа умът пъргав, засилва кръвообръщението и помага при лечение на бъбречни инфекции. Отвара от...
Състав: Сол, черен пипер, червен пипер,кимион, синап, мащерка, риган, лук, чесън, джинджифил.
Интересни факти: Често се използва за натурално оцветяване на ястията от леко оранжев до керемиден цвят, в един грам червен пипер се съдържа повече Витамин C, отколкото в сока на 4 лимона Произход: България Вкус и аромат: Лют Използва се за: Всичко, което има нужда от малко пикантност Ползи: Потиска апетита и изгаря калории, облекчава хроничната болка,...
Произход: Мадагаскар Вкус и аромат: Сладникъв и много приятен Използва се за : Ароматизиране на чайове, топли вина и компоти, както и за различни видове сладкиши Интересни факти: Китайските царедворци са използвали карамфила за да освежат дъха си преди да се обърнат към своя Император Полезно за: Мощен антиоксидант, регулира кръвната захар, помага при...
Произход: Мадагаскар Вкус и аромат: Сладникъв и много приятен Използва се за : Ароматизиране на чайове, топли вина и компоти, както и за различни видове сладкиши Интересни факти: Китайските царедворци са използвали карамфила за да освежат дъха си преди да се обърнат към своя Император Полезно за: Мощен антиоксидант, регулира кръвната захар, помага при...
Произход: Индия Вкус и аромат: Мек, сладък и свеж Използва се за : Къри, хляб, месо, овкусяване на кафе и чай, картофи и риба Интересни факти: Втората най-скъпа подправка след шафрана Ползи: Има анибактериално и антигъбично действие, пречиства бъбреците, древните римляни и гърци са го смятали за афродизиак и са го прибавяли към своите любовни отвари
Произход: Гватемала Вкус и аромат: Мек, сладък и свеж Използва се за : Къри, хляб, месо, овкусяване на кафе и чай, картофи и риба Интересни факти: Втората най-скъпа подправка след шафрана Ползи: Има анибактериално и антигъбично действие, пречиства бъбреците, древните римляни и гърци са го смятали за афродизиак и са го прибавяли към своите любовни отвари
Интересни факти: Заедно с храната е много полезно да се консумира Чай от Ким, тъй като той предотвратява образуването на газове и притъпява усещането за подут корем, тъй като той стимулира производството на храносмилателни сокове и така храната се усвоява много по лесно и бързо. С ким можете да приготвите също така много интересни на аромат напитки, като...
Интересни факти: Заедно с храната е много полезно да се консумира Чай от Ким, тъй като той предотвратява образуването на газове и притъпява усещането за подут корем, тъй като той стимулира производството на храносмилателни сокове и така храната се усвоява много по лесно и бързо. С ким можете да приготвите също така много интересни на аромат напитки, като...
Произход: Индия Вкус и аромат: Леко горчив, топъл и силен аромат Използва се за: Съставка на кърито, овкусяване на хляб и сладкарски изделия, придава аромат на различни месни ястия Интересни факти: Древно поверие гласи, че младоженците трябва да носят кимион в деня на сватбата им, за да се гарантира по-щастлив живот Ползи: Намалява симптомите на настинка...
Произход: Индия Вкус и аромат: Леко горчив, топъл и силен аромат Използва се за: Съставка на кърито, овкусяване на хляб и сладкарски изделия, придава аромат на различни месни ястия Интересни факти: Древно поверие гласи, че младоженците трябва да носят кимион в деня на сватбата им, за да се гарантира по-щастлив живот Ползи: Намалява симптомите на настинка...
Произход: Индия Вкус и аромат: Леко горчив, топъл и силен аромат Използва се за: Съставка на кърито, овкусяване на хляб и сладкарски изделия, придава аромат на различни месни ястия Интересни факти: Древно поверие гласи, че младоженците трябва да носят кимион в деня на сватбата им, за да се гарантира по-щастлив живот Ползи: Намалява симптомите на настинка...
Интересни факти: Мастните киселини съдържащи се в кокосовата тъкан от която се правят стърготините, спомага за производството на добрия HDL холестерол. Богати са на манган и селен,които активират ензимите и антиоксидантите необходими за предпазване от свободните радикали. Мангана спомага синтеза на повече полови хормони, докато селенът подпомага функцията...
Интересни факти: Знаете ли, че Гладиаторите в древен Рим ползвали копъра за да бъдат здрави и издържливи? А горенето на ароматното му масло, било признак на благосъстояние. В него има високо съдържание на витамините В1, В2, С, РР, Р,Е, както и каротин (провитамин А) и минерални соли на калция, фосфора и желязото, калия и фолиевата киселина (витамин В9)....
Произход: България Вкус и аромат: Лек, сладък, приятен, с нотка на цитрусови плодове Използва се за: Индийска кухня, колбаси, бисквити, хляб, сладкиши Интересни факти: През 1670г. е представена на колониите и е била една от най-популярните подправки по онова време Ползи: Има противовъзпалителни свойства, понижава кръвната захар, добър източник на желязо,...
Произход: България Вкус и аромат: Лек, сладък, приятен, с нотка на цитрусови плодове Използва се за: Индийска кухня, колбаси, бисквити, хляб, сладкиши Интересни факти: През 1670г. е представена на колониите и е била една от най-популярните подправки по онова време Ползи: Има противовъзпалителни свойства, понижава кръвната захар, добър източник на желязо,...
Произход: Индия Вкус и аромат: Пикантен, леко горчив вкус и аромат подобен на джинджифил Използва се за: В кулинарията се използва както за овкусяване, така и за оцвятяване на автентични индийски ястия, къри, ориз, риба, пиле, супи Ползи: Укрепване на имунната система, притежава противовъзпалително свойство, подобрява чернодробната функция, осигурява...
Произход: България Състав: Кориандър, сол, бял синап, куркума, черен пипер, червен пипер, чесън, кимион, джинджифил Използва се за: Месни, безмесни ястия, риба, боб, леща Интересни факти: Измислено е от британците за бритенските граждани, окупирали Индия Ползи: Противовъзпалителни, антиоксидантини свойства, изследвания предполагат, че може да помогне за...
Произход: България Състав: Кориандър, бял синап, куркума, джинджифил, канела, кимион, чесън Използва се за: Месни, безмесни ястия, риба, боб, леща Интересни факти: Измислено е от британците за бритенските граждани, окупирали Индия Ползи: Противовъзпалителни, антиоксидантини свойства, изследвания предполагат, че може да помогне за предотвратяване на Алцхаймер
Произход: България Състав: Кориандър, сол, бял синап, куркума, червен пипер, черен пипер, чесън, кимион, джинджифил, чили Използва се за: Месни, безмесни ястия, риба, боб, леща Интересни факти: Измислено е от британците за бритенските граждани, окупирали Индия Ползи: Противовъзпалителни, антиоксидантини свойства, изследвания предполагат, че може да...
Произход: Индия Вкус и аромат: Силен лщтив вкус и остра миризма Използва се за: Почти всякакви ястия , поръсване на сирена, салати, яйца Интересни факти: Египтяните вярвали, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот Ползи: Повишаване на апетита, подобряване дейността на черния дроб и жлъчката, препоръчва се при ревматизъм,...
Произход: Индия Вкус и аромат: Силен лютив вкус и остра миризма Използва се за: Почти всякакви ястия, поръсване на сирена, салати, яйца Интересни факти: Египтяните вярвали, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот Ползи: Повишаване на апетита, подобряване дейността на черния дроб и жлъчката, препоръчва се при ревматизъм,...
Произход: Индия Вкус и аромат: Силен лютив вкус и остра миризма Използва се за: Почти всякакви ястия , поръсване на сирена, салати, яйца Интересни факти: Египтяните вярвяли, че сферичната му форма и концентричните пръстени символизират вечния живот Ползи: Повишаване на апетита, подобряване дейността на черния дроб и жлъчката, препоръчва се при ревматизъм,...
Произход: Египет Използва се за: Супи, месни и зеленчукови ястия, салати, сосове Интересни факти: Древните римляни дъвчели листа от магданоз преди да пият вино, за да се предпазят от опияняване Ползи: Подобрява храносмилането и хормоналната активност, съдържа летливо масло, което може да предотврати формирането на рак в белите дробове
Произход: Египет Вкус и аромат: Сладникъв, деликатен и приятен Използва се за: Месни ястия, сирена, сосове, супи Интересни факти: Древните Гърци и Римляни са смятали майораната за символ на щастието. Ползи: Препоръчва се на хора, страдащи от проблеми с бъбреците, чернодробни заболявания, проблеми с жлъчката, както и хора прекарали инфаркт.
Произход: Унгария Вкус и аромат: Лек ядков аромат и вкус Използва се за: Поръсва се върху печива като кифли, гевреци, мъфини Интересни факти: Ако срежете семето с нож, се вижда капчица млечнобяла течност, която след като се втвърди, става тъмнокафява. Това всъщност е суровият опиум Ползи: Има антиоксидантни свойства, помага при безсъние, облекчава...
Мацис, наричан още мускатов цвят, представлява ароматна подправка, добивана от плодовете на вечнозеленото мускатово дърво Mristica fragrans. От него се добива и популярната подправка индииско орехче/мускатово орехче/
Интересни факти: Известна като бабина душица или овчарски босилек. за Мащерката е много важно е да се знае, че употребата й при бременни, може да предизвика преждевременно раждане или аборт. Тя има богато съдържание на етерично масло, което притежава противовъзпалително, болкоуспокояващо,отхрачващо, спазмолитично, антисептично, газогонно действия....
Интересни факти: При хора със астма, ментата може да осигурява спокойно дишане. Ментата е добър антиоксидант и е много богата на виталини А, В6, витамин С, К, и витамин Е, съдържа още желязо, калций, калий, магнезий и манган, както и фолиева киселина и бета каротин. Произход: България Вкус и аромат: Ментов Използва се за: Запарки, чай, лапи, в готвенето...
Произход: Китай Използва се за: Супи, всякакви ястия, дори и в десерти Интересни факти: Най-великият лекар на Античността Хипократ, използвал моркова като лечебно средство, докато в Древен Рим го смятали за афродизиак Ползи: Притежава диуретично и спазмолитично действие, прочиства организма, заздравява зъбите и венците
Интересни факти: Това са малки прозрачни бонбончета от рафинирана захароза. Името идва от древен Египет, така се е казвала древноегипетска царица Съпруга на фараон Унас по времето на петата египетска династия. Произход: Германия Вкус и аромат: Сладък вкус, без аромат Използва се за: Като подсладител, за смучене, за база на сиропи против кашлица. Ползи:...
Произход: Индия Използва се за: Стрити семена се прибавят към напитки, салати, поръсват се тестени изделия Интересни факти: Древните египтяни използвали Нигела като панацея. Шишенце с масло от билката е намерено в гробницата на Тутанкамон Ползи: Заздравява и балансира имунната система, помага при различни видове алергии, астма, синузит, понижава кръвната...
Ползи: Добър анти оксидант, пащърнакът е богат и на витамин В3, С, К, изключително полезен е за бременни жени заради съдържанието си на фолиева киселина, предпазва от рак и диабет. Освен изброените витамини, пащърнакът сасържа и минералите калий, магнезий, фосфор, манган и други. Противоотровно и противоревматично действие, понижава кръвното налягане,...
Произход: България Състав: Сол, червен пипер, чесън гранули, джоджен, морков, захар, лук, дивесил, черен пипер, овкусител-натриев глутамат
Произход: България Състав: Сол, кориандър, бял синап, черен пипер, кимион, чесън, червена чушка, захар, овкусител-натриев глутамат
Произход: България Състав: Сол, лук, морков, джоджен, чушка, овкусител-мононатриев глутамат
Произход: България Състав: Сол, кориандър, кимион, черен пипер, червен пипер, бял синап, индийско орехче Особености: 180гр. от подправката се използва за 5кг. кайма
Произход: България Състав: Червен пипер, чимен, кориандър, сол, черен пипер, чубрица, бял синап Използва се за: Разбърква се с вода докато стане еднородна каша, с коато се намазва подготвеното за кайзероване месо
Произход: България Състав: Сол, кориандър, бял синап, черен пипер, кимион, бял риган, лук, чубрица, захар, овкусител-натриев глутамат
Произход: България Състав: Самардала, сол, чесън гранули, сминдух, печена царевица, копър, черен пипер
Произход : България Състав: Сол, чубрица, чесън, морков, лук, чушка.
Произход: България Състав: Кориандър, сол, червен пипер, куркума, чубрица, черен пипер, чесън, джинджифил, кимион, бял синап
Произход: България Състав: Сол, мащерка, дивесил, чесън, черен пипер, лук, морков, магданоз, захар, овкусител-натриев глутамат Особености: За печена или пържена риба се подготвя дресинг, като към подправката се добавят 2-3 с.л. олио или зехтин и лимонов сок
Произход: България Състав: Сол, морков, лук, магданоз, пащърнак, захар, целина, обогатена с витамин В2 8мг/кг, овкусител-натриев глутамат Начин на употреба: За една порция от 250гр. се добавя една чаена лъжичка/3гр./
Произход: България Състав: Сол, морков, лук, пащърнак, целина, черен пипер, овкусител-натриев глутамат
Произход: ЕС Използва се за: Супи, сосове, месни и безмесни ястия. Прибавя се по време на термична обработка Интересни факти: В Древен Рим празът е смятан за средство за прочистване на гърлото и гласа Ползи: Предпазва от отбразуването на съсиреци в кръвта, намалява нивото на холестерола, мощен антиоксидант, помага при бронхит, астма и различни инфекции
Интересни факти: Пиперките се изсушават и опушват на бавен огън от влажни дъбови дървета, благодарение на които се получава приятният опушен вкус Произход: Испания Вкус и аромат: Притежава приятен и изразен аромат на пушек и деликатен пикантен вкус Използва се за: Подходящ както за безмесни, така и за месни ястия Ползи: Съдържа голямо количество Витамин...
Произход: Испания Вкус и аромат: Притежава приятен и изразен аромат на пушек Използва се за: Зеленчуци, меса, яйца, сирена Интересни факти: Пиперките се изсушават и опушват на бавен огън от влажни дъбови дървета, благодарение на които се получава приятният опушен вкус на ястието, към което е добавен Ползи: Съдържа голямо количество Витамин C, може да...
Произход: Индия Вкус и аромат: Подобен на анасона, сладък и деликатен Използва се за: Подправяне на риби и супи, добавка към туршии Интересни факти: В ренесансова Европа са го използвали като лекарство против надебеляване Ползи: Смята се, че сваля висока температура, облекчава болки в стомаха и има антисептично действие
Интересни факти: От библейски времена, Розмаринът е на дълбока почит. Още древногръцките лечители са го предписвали като лек за куп болежки. Може да се ползва като консервант заради високите си антибактериални качества. Произход: България Вкус и аромат: Силен, свеж Използва се за: Ястия, супи, риба Ползи: За бъбреци. При камъни в жлъчката. За подобряване...
Интересни факти: Розовият пипер всъщност, не е от семейството на пиперите, той се добива от два вида дървета наричани - Baies Rose Plant и Перуанско пиперово дърво. Това всъщност е вид американски ясен. Интересно е да се знае също, че розовият пипер е съставна част от парфюми като Burberry the beat, Chanel allure sensuelle, Kenzo Tokyo, Gucci guilty studs...
Произход: България Вкус и аромат: Силен, леко лютив Използва се за: Готвени ястия, салати, картофи, месо Интересни факти: През 2009г. на изложението за цветя в Брюксел е наречена „българското лале” Ползи: Стимулира имунната система, превенция за сърдечно съдови заболявания, при високо кръвно, пречиства бъбреците
Произход: Сирия Състав: Бахар, черен пипер, бял пипер, канела, карамфил, индийско орехче, кардамонь Използва се за: Различни ястия от средиземноморската кухня, всякакво месо, яйца, ориз. По ваш вкус може да сложите в любимто си ястие.
Произход: България Използва се за: Основна съставка на шарената сол, овкусяване на всякакви ястия Интересни факти: С името Сминдух се назовава цялото растение или зелените му части, докато семената му са съвсем друга подправка-Чимен Ползи: Понижава нивата на кръвната захар, конторлира нивата на холестерол, облекчава кашлицата, подтиска апетита
Произход: Турция Вкус и аромат: Стипчивокисел вкус и остър мирис Използва се за: В арабската кухня е една от най-използваните подправки, овкусяване на ориз, поръсен върху филия хляб Интересни факти: В античнистта са използвали корените и кората на растението за боядисване на кожата Ползи: Притежава диуретично свойство, има благотворно влияние върху...
Произход: Индия Използва се за: Панировка, подправяне на салати и рибни ястия, поръсване на тестени изделия, основна съставка за направата на тахан Интересни факти: Асирийска легенда разказва, че когато боговете се срещали за да създадат света, те пиели вино, направено от сусам Ползи: Заздравява костно-мускулната система, укрепва организма, полезен за...
Произход: Индия Използва се за: Панировка, подправяне на салати и рибни ястия, поръсване на тестени изделия, основна съставка за направата на тахан Интересни факти: Асирийска легенда разказва, че когато боговете се срещали за да създадат света, те пиели вино, направено от сусам Ползи: Заздравява костно-мускулната система, укрепва организма, полезен за...
Произход: България Състав: Кориандър, кимион, чесън, червен пипер, черен пипер, джинджифил, чили, мента Използва се за: Приготвянето на Пиле Тика Масала Интересни факти: От както съществува рецептата за Пиле Тика Масала се водят дебати между Индия и Великобритания, относно произхода му. След проведено проучване британският външен министър го обявява за...
Произход: България Съставки: Сол, сминдух, чубрица, печена царевица, червен пипер Aромат: На прясно откъснати подправки и билки Използва се за: Овкусяване на традиционни гозби като леща, зеле, грах, боб, картофи, сърми, салати, поръсена на хляб Ползи: Помага при ревматизъм, подагра, забързва метаболизма, засилва имунитета, антисептична е и помага при...
Произход: Пакистан Вкус: Много лек и деликатен Използва се за: Използва се както от готвачи, така и от спа-масажисти, заради нейните хранителни и терапевтични сойства Интересни факти: Богата на 84 естетсвени минерали, включително калций, калий и желязо
Произход: Пакистан Вкус: Много лек и деликатен Използва се за: Използва се както от готвачи, така и от спа-масажисти, заради нейните хранителни и терапевтични сойства Интересни факти: Богата на 84 естетсвени минерали, включително калций, калий и желязо
Произход: Шри Ланка Вкус и аромат: По-деликатен и сладък от обикновената канела Използва се за: Главно в сладкарството, като подправка към шейкове, кафе, чай Интересни факти: Цейлонската канела съдържа 1000 пъти по-малко кумарин отколкото нейната китайска братовчедка Ползи: Регулира кръвната захар и действа отслабващо, намалява холестерола, подобрява...
Произход: Шри Ланка Вкус и аромат: По-деликатен и сладък от обикновената канела Използва се за: Главно в сладкарството, като подправка към шейкове, кафе, чай Интересни факти: Цейлонската канела съдържа 1000 пъти по-малко кумарин отколкото нейната китайска братовчедка Ползи: Регулира кръвната захар и действа отслабващо, намалява холестерола, подобрява...
Произход: Египет Изполва се за: Супи, салати, маринати, зеленчукови и месни ястия Интересни факти: Древногръцката богиня Афродита използвала целина заради способността и да повишава либидото Ползи: Подходяща за хора с високо ниво на инсулин в кръвта, намаляване или поддържане на телесното тегло
Интересни факти: Често се използва за натурално оцветяване на ястията от леко оранжев до керемиден цвят, в един грам червен пипер се съдържа повече Витамин C, отколкото в сока на 4 лимона. Произход: Китай Вкус и аромат: Сладък и мек Използва се за: Овкусяване на зеленчукови ястия, пилешко, свинско и телешко месо
Интересни факти:Червеният пипер съдържа вещества, които повишават кръвоснабдяването. Често се използва за натурално оцветяване на ястията от леко оранжев до керемиден цвят, в един грам червен пипер се съдържа повече Витамин C, отколкото в сока на 4 лимона Произход: България Вкус и аромат: Сладък и мек Използва се за: Овкусяване на зеленчукови ястия,...
Интересни факти: Зърната на черният пипер са млени на минусова температура, което способства за запазването на всичките му полезни качества и свойства, както и за запазването на страхотният му, наситен и съблазняващ аромат на туко що смлян черен пипер. В миналото пиперът се е смятал за толква ценен, че даже е бил използван за подкупване на държавни...
Ползи: Черният пипер има антибактериални свойства, спомага храносмилането, понижава риска от рак, благоприятства метаболизма, подходящ е за употреба при диети и спортуване. Произход: Еквадор Вкус и аромат: Силен, лют и остър Използва се за: Универсална подправка, с която може да овкусите всяко ястие от нашата традиционна както и от световната кухня....
Ползи: Черният пипер има антибактериални свойства, спомага храносмилането, понижава риска от рак, благоприятства метаболизма, подходящ е за употреба при диети и спортуване. Произход: Еквадор Вкус и аромат: Силен, лют и остър Използва се за: Универсална подправка, с която може да овкусите всяко ястие от нашата традиционна както и от световната кухня....
Произход: Индия Използва се за: Панировка, подправяне на салати и рибни ястия, поръсване на тестени изделия, основна съставка за направата на тахан Интересни факти: Асирийска легенда разказва, че когато боговете се срещали за да създадат света, те пиели вино, направено от сусам Ползи: Заздравява костно-мускулната система, укрепва организма, полезен за...
Произход: Китай Вкус и аромат: По-сладникъв и не толкова остър, с по-мека миризма Използва се за: Традиционните печени чушки с чесън, шкембе чорба, таратор, туршии, месни и безмесни ястия Интересни факти: Древните гърци са го смятали за храна на бедните и не са допускали в храмовете хора, които са консумирали чесън Ползи: Потиска вирусите, понижава...
Произход: Китай Вкус и аромат: По-сладникъв и не толкова остър, с по-мека миризма Използва се за: Традиционните печени чушки с чесън, шкембе чорба, таратор, туршии, месни и безмесни ястия Интересни факти: Древните гърци са го смятали за храна на бедните и не са допускали в храмовете хора, които са консумирали чесън Ползи: Потиска вирусите, понижава...
Произход: Китай Вкус и аромат: По-сладникъв и не толкова остър, с по-мека миризма Използва се за: Традиционните печени чушки с чесън, шкембе чорба, таратор, туршии, месни и безмесни ястия Интересни факти: Древните гърци са го смятали за храна на бедните и не са допускали в храмовете хора, които са консумирали чесън Ползи: Потиска вирусите, понижава...
Ползи: Помага за намаляване на високия холестерол и кръвното налягане. Произход: Сирия Вкус и аромат: ЛЮТ!!! Използва се за: Автентична индийска кухня, барбекю сос, ребърца, салца, боб, зеленчуци, ядки, месо
Произход: Индия Вкус и аромат: Специфичен леко горчив вкус на целина, аромат наподобяващ къри Използва се за: Приготвянето на почти всяко индийско къри, една от основните съставки на Шарената сол Интересни факти: Египетските войни са го използвали като напитка преди битка Ползи: Противовъзпалително, понижава високата температура, афродизиак, успокояващо,...
Произход: Индия Вкус и аромат: Специфичен леко горчив вкус на целина, аромат наподобяващ къри Използва се за: Приготвянето на почти всяко индийско къри, една от основните съставки на Шарената сол Интересни факти: Египетските войни са го използвали като напитка преди битка Ползи: Противовъзпалително, понижава високата температура, афродизиак, успокояващо,...
Произход: България Вкус и аромат: Като от детството ни... Използва се за: Овкусяване на традиционни гозби като леща, грах, боб, салати, чай. Тя е основна съставка на шарената сол Интересни факти: Древните римляни смятали чубрицата за афродизиак и подправяли с нея дори сладкиши Ползи: Помага при стомашни неразположения, високо кръвно налягане и главоболие,...