Няма продукти
Нов продукт
Ползи: Черният пипер има антибактериални свойства, спомага храносмилането, понижава риска от рак, благоприятства метаболизма, подходящ е за употреба при диети и спортуване.
Произход: Еквадор
Вкус и аромат: Силен, лют и остър
Използва се за: Универсална подправка, с която може да овкусите всяко ястие от нашата традиционна както и от световната кухня.
Интересни факти: В миналото пиперът се е смятал за толква ценен, че даже е бил използван за подкупване на държавни служители. Антибактериалните му свойства са ефективни при настинки и кашлица – поръсен върху филийка хляб или в супата, загряващият му ефект бързо облекчава кашлицата и запушения нос, макар и за кратко. Черният пипер има свойства и на природен антидепресант. Пиперинът може да усили биоактивността на пропанолола, активна съставка на популярно лекарство за високо кръвно.
12 Артикула
налично
Черният пипер е великолепна и много любима подправка на всички, които предпочитат пикантната храна. Използва се предимно в индийската кухня, но популярността му нараства толкова много, че вече спокойно може да се счита за интернационална подправка.
Щипка от подправката, добавена в ястието подобрява вкуса на храната и й придава уникална пикантност и аромат. Освен най-известните качества на черния пипер в кулинарията, подправката притежава и редица важни качества за нашето здраве.
1. Спомага за предпазване от рак
2. Спомага за по-добро храносмилане
3. Спомага за справяне с излишните килограми.
4. Спомага за облекчаване на дискомфорта, предизвикан от задържане на газове.
5. Спомага за красива и чиста кожа.
6. Спомага за справяне с депресиите и подобряване на тонуса .
Черният пипер е катерливо увивно тропическо растение, което достига на дължина до 8-9 м. Родината му са бреговете на Малабар, на югозапад от Индия. Плодовете са кръгли с диаметър 4-5 мм, черни или черно кафяви, сбръчкани, твърди, до 30 броя в едно съцветие. В Индия плодовете се използват като храносмилателно средство срещу възпаления, както и срещу главоболие. В Европа пиперът, на цели зърна или смлян, се използва за подправяне и подлютяване. В нашата кухня подправката е широко разпространена, ползва се в изсушен вид и е богата на витамин C.