Няма продукти
Нов продукт
Интересни факти: Често се използва за натурално оцветяване на ястията от леко оранжев до керемиден цвят, в един грам червен пипер се съдържа повече Витамин C, отколкото в сока на 4 лимона
Произход: България
Вкус и аромат: Лют
Използва се за: Всичко, което има нужда от малко пикантност
Ползи: Потиска апетита и изгаря калории, облекчава хроничната болка, лекува псориазис, помага при главоболие
Продуктът вече не е наличен
Лютивият червен пипер, наричан още кайенски пипер се приготвя от узрели лютиви чушлета и се използва за подлютяване на ястия, сосове, както и някои смеси за подправки.
Ползите за човешкия организъм от червения пипер са не една или две. Лютият червен пипер е отличен източник на витамин А. Той също е добър източник на витамин В6, витамин С, витамин К, манган и диетични фибри. Лютият червен пипер засилва метаболитните процеси и ускорява прогонването на слузта.
Лютивият червен пипер има доказани ползи при предотвратяването на ракови образувания, при сърдечни пристъпи, както и при язви и други стомашно-чревни заболявания.
Особено добре се повлиява от лютия червен пипер пептична язва, която се причинява от бактерии. Повишаването на киселинната среда в стомаха е причина за влошаването на язвата. В този случай подправката се използва като лекарство. Лютият червен пипер спира развитието на язви, като убива бактериите, с което пък се стимулират клетките на лигавицата на стомаха да отделят защитни сокове. Именно тези сокове повлияват добре язвата.