Най-продавани

Информация

Specials

Разгледани продукти

Пушен червен пипер Преглед отблизо

Пушен червен пипер

Нов продукт

Произход: Испания

Вкус и аромат: Притежава приятен и изразен аромат на пушек

Използва се за: Зеленчуци, меса, яйца, сирена

Интересни факти: Пиперките се изсушават и опушват на бавен огън от влажни дъбови дървета, благодарение на които се получава приятният опушен вкус на ястието, към което е добавен

Ползи: Съдържа голямо количество Витамин C, може да подобри циркулацията на кръвта

Повече детайли

Продуктът вече не е наличен

5,61 лв.

Повече информацияВ по-влажният климат на Естремадура, с честите си валежи през есента, когато зрелите пиперки се берат, те са застрашени от мухъл. Затова не се пратикува изсушаването им на слънце. Вместо това те се изсушават в специални сушилни, на два етажа. На първия етаж се поддържа бавен огън от влажни дъбови дървета (за по-ниска температура и повече пушек), които изсушават и опушват пиперките разположени на дървени скари, на втория етаж . Така се ражда уникалният испански пушен пипер  PIMENTON DE LA VERA
Пиперките се изсушават и опушват от 10 до 15 дни като се обръщат на ръка всеки ден. Този традиционен метод за опушено изсушаване, бавен и внимателен, осигурява запазването на нивата от каратеноиди в пиперките.
Това е възможно тъй като метаболизма на пиперките не се прекратява след  тяхната беритба. За определено време ензимните процеси остават активни, като позволяват биосинтезирането и трансформирането на пигментите, според влажността на пиперката и околната температура. Това е уникално свойство на тази система за изсушаване. 
След изсушаването, жилките и семето се отстраняват и пиперките се смилат от електрически мелници с каменни колела. Топлината излъчена от триенето при смилането на пиперките може да се окаже пагубна за вкуса и цвета на пипера и затова процеса се извършва изключително бавно.