За билките, подправките и хората

Консумацията на билки може да помогне за предотвратяване и контролиране на сърдечни заболявания, рак и диабет. Може също да помогне за намаляване на кръвните съсиреци и да осигури противовъзпалителни и противотуморни свойства.

Вярвате ли, че билките и подправките могат да удължат живота ви?

Билките са идеални за включване във вашата диета, защото не само предлагат ползи за здравето, но също така предлагат лесен начин да добавите страхотен вкус към вашата храна и да се отървете от изкушението да посегнете към други овкусители, които може да не са здравословни (т.е. допълнителни сол, нездравословни сосове и други).

Ще ви припомня за целебните сили на 7 билки и подправки, които използваме почти ежедневно.

  1. Чесън

Въпреки че чесънът не е точно билка, той се използва в много ястия като билка – за подобряване на вкуса. Чесънът е признат от стотици години със своите лечебни ползи. Възхваляван е за способността си да засили имунната ви система и да ви помогне да се преборите с обикновената настинка. В допълнение към това, чесънът също работи за намаляване на кръвното налягане и нивата на лошия (LDL) холестерол.

  1. Розмарин

Тази ароматна билка не само добавя приятна миризма към вашите ястия и визуален бонус, но също така служи да си набавите желязото, витамин В6 и калций, от които тялото ви се нуждае. Проучванията показват също, че розмаринът помага за подобряване на когнитивното здраве, както и на паметта. Доказано е, че ароматът на розмарин ви помага да се концентрирате и дори може да ви помогне да повишите настроението си.

  1. Куркума

Куркумата със сигурност е най-мощната билка на планетата. Той е от семейството на джинджифила, който се отглежда предимно в Индия, Китай и Индонезия. Съдържа различни съединения с лечебни свойства. Например, куркумата съдържа куркумин, който е мощен антиоксидант, който повишава собствените антиоксидантни ензими на тялото. Някои проучвания показват, че куркумата може да има способността да предотвратява и лекува рак, както и кожни заболявания, сърдечно-съдови заболявания и много други.

  1. Копър

Копърът е зеленчук, билка и подправка в едно. Той е пълен с витамини A, B и C и съдържа много фибри. Освен това, луковицата и семето на този план съдържат манган, който помага за развитието на костите, задържането на кръвната захар и др.

  1. Кориандър

Подобно на много от другите билки в този списък, кориандърът е широко обичан, защото се бори с възпалението и помага за намаляване на риска от хронични заболявания като сърдечните. Освен това е доказано, че кориандърът помага при храносмилането, като същевременно понижава нивата на кръвната захар.

  1. Джинджифил

Джинджифилът е един от най-мощните начини да се отървете от възпалението в тялото си. Може също така да помогне за подобряване на вашите чревни бактерии. Червата ви са пряко свързани с мозъка, имунната ви система и цялостното ви благосъстояние.

  1. Женшен

Като консумирате женшен за дълъг период от време, вие помагате на тялото си да развие способността да се справя по-добре с неща като физически и емоционален стрес. Въпреки че не е лек за стреса, той може да ви помогне да подходите към стреса по по-уравновесен начин.

Това е ключът към дълголетието, защото стресът е един от основните начини, по които можете да отслабите имунната си система. Стресът също ви кара да се борите със съня, а сънят е много важен за дълъг живот.

 

Разгледайте и страниците на Здравен мол Билкарката, за да откриете различни билкови продукти с техните целебни свойства – тук.